Çatı Yalıtım İşlemleri
ÇATI YALITIM SİSTEMLERİ
* Kiremit Kaplı Çatılar
* Membran Kaplı Çatılar
* Shingle Kaplı Çatılar
* Onduline Kaplı Çatılar
* Alüminyum Sandviç Panel Çatılar
1. KİREMİT KAPLI ÇATILARIN AKTARILMASI, ONARIMI VE YALITIMI
1.1. Çatıda kullanılacak malzemelerin ve çıkan molozların taşınması için, bina çatısına uygun yerden asma makaralı veya elektrikli taşıma sistemi kurulur.
1.2. Çatı üzerindeki kiremitler ve mahyalar komple kaldırılıp istiflenir.
1.3.a. Çatı asma dere ise yeni alınacak Fırat Plastik mamulü 150’lik köşeli duble pvc asma dereler, 40cm. aralıkla kelepçelenerek döşenir.
1.3.b. Çatı gizli dere sistemiyse, tüm dere içlerinin tesviyesi yapılıp, parapet üzerleri ve en az 1 kiremit altına gelecek şekilde 4mm. kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran BTM mamulü POLİBİT P 4000 M, şalümo ile ısıtılarak ve birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde komple yapıştırılır.
1.4. Tüm çatı zeminine kiremit altı örtüsü olarak, BTM mamulü, bir yüzü jüt kaplı, 2mm kalınlıkta KC 2000 birbiri üzerine 10 cm. bini yapacak şekilde döşenir.
1.5. Kiremit altı örtülerinin kaplanması sonrası, kaldırılmış olan kiremit ve mahyalar temizlenerek döşenir. Eksik, kırık ve hasarlı kiremit ve mahyaların yerlerine yeni kiremit ve mahyalar döşenir.
1.6. Mahyalar, çizgi halinde döşenip harçlanır.
1.7. Çatıda bulunan baca kenarları, asansör makine dairesi kenar ve üstleri, aydınlık duvar kenarları vs. gibi, suyun bekleme yapacağı kısımlara, üst yüzü arduvaz kaplı, 4mm. kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran BTM mamulü POLİBİT P 4000 M, şalümo ile ısıtılarak ve birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde komple yapıştırılır.
1.8. Bina bacaları ile varsa asansör makine dairesi duvarlarının sıva onarımları yapılıp, akrilik dış cephe boyasıyla boyanır.
1.9. Aktarma işlemi sonrasında molozlar temizlenerek binadan uzaklaştırılır.
2. MEMBRAN KAPLI YENİ ÇATI YAPILMASI
2.1. Çatıda kullanılacak malzemelerin ve çıkan molozların taşınması için, bina çatısına uygun yerden asma makaralı veya elektrikli taşıma sistemi kurulur.
2.2. Bina çatısında bulunan kaplama malzemeleri (kiremit, mahya, eternit vs.) sökülüp, çuvallanarak binadan uzaklaştırılır.
2.3. Çatı ahşap iskeleti kullanılacak ise kontrol edilip, eksik ve çürük elemanlar tamamlanır.
2.4. Mevcut ahşap döşeme üzerine, 11 mm. kalınlıkta OSB sıkıştırılmış yonga levhalar döşenir. Döşeme esnasında, OSB aralarında 1mm.lik boşluk bırakılıp, esnemelerde OSB levhalarda hasar oluşması engellenir.
2.5.a. Çatı asma dere ise yeni alınacak Fırat Plastik mamulü 150’lik köşeli duble pvc asma dereler, 40cm. aralıkla kelepçelenerek döşenir.
2.5.b. Çatı gizli dere sistemiyse, tüm dere içlerinin tesviyesi yapılıp, parapet üzerleri ve en az 1 kiremit altına gelecek şekilde 4mm. kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran BTM mamulü POLİBİT P 4000 M, şalümo ile ısıtılarak ve birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde komple yapıştırılır.
2.6. Döşenen OSB levhaların üzerlerine, çatı buhar difüzyonunun sağlıklı olabilmesi ve yoğuşmadan dolayı oluşacak terlemenin engellenmesi amacıyla her 100m² alana 1 adet gelecek şekilde, shingle bacası konulur.
2.7. Aparatların montajı sonrası, tüm OSB levhaların üzerine, 1. kat olarak BTM tarafından üretilen, 3mm. kalınlıkta, polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran POLİBİT P 3000, birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde, şalümo ile ısıtılarak yapıştırılır.
2.8. İlk döşeme sonrası 2.kat olarak, üst yüzü arduvaz kaplı, 4 mm. kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran BTM mamulü POLİBİT P 4000 M, şalümo ile ısıtılarak ve birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde komple yapıştırılır.
2.9. Çatıda bulunan baca kenarları, asansör makine dairesi kenar ve üstleri, aydınlık duvar kenarları vs. gibi, suyun bekleme yapacağı kısımlara, üst yüzü arduvaz kaplı, 4mm. kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran BTM mamulü POLİBİT P 4000 M, şalümo ile ısıtılarak ve birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde komple yapıştırılır.
2.10. Bina bacaları ile varsa asansör makine dairesi duvarlarının sıva onarımları yapılıp, akrilik dış cephe boyasıyla boyanır.
2.11. Membran Kaplama işlemi sonrasında molozlar temizlenerek binadan uzaklaştırılır.
3. SHINGLE KAPLI YENİ ÇATI YAPILMASI
3.1. Çatıda kullanılacak malzemelerin ve çıkan molozların taşınması için, bina çatısına uygun yerden asma makaralı veya elektrikli taşıma sistemi kurulur.
3.2. Bina çatısında bulunan kaplama malzemeleri (kiremit, mahya, eternit vs.) sökülüp, çuvallanarak binadan uzaklaştırılır.
3.3. Çatı ahşap iskeleti kullanılacak ise kontrol edilip, eksik ve çürük elemanlar tamamlanır.
3.4. Mevcut ahşap döşeme üzerine, 11 mm. kalınlıkta OSB sıkıştırılmış yonga levhalar döşenir. Döşeme esnasında, OSB aralarında 1mm.lik boşluk bırakılıp, esnemelerde OSB levhalarda hasar oluşması engellenir.
3.5.a. Çatı asma dere ise yeni alınacak Fırat Plastik mamulü 150’lik köşeli duble pvc asma dereler, 40cm. aralıkla kelepçelenerek döşenir.
3.5.b. Çatı gizli dere sistemiyse, tüm dere içlerinin tesviyesi yapılıp, parapet üzerleri ve en az 1 kiremit altına gelecek şekilde 4mm. kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran BTM mamulü POLİBİT P 4000 M, şalümo ile ısıtılarak ve birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde komple yapıştırılır.
3.6. Döşenen OSB levhaların üzerlerine, çatı buhar difüzyonunun sağlıklı olabilmesi ve yoğuşmadan dolayı oluşacak terlemenin engellenmesi amacıyla her 100m² alana 1 adet gelecek şekilde, shingle bacası konulur.
3.7. Aparatların montajı sonrası, tüm OSB levhaların üzerine, 1. kat olarak BTM tarafından üretilen, 3mm. kalınlıkta, polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran POLİBİT P 3000, birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde, şalümo ile ısıtılarak yapıştırılır.
3.8. İlk döşeme sonrası tüm çatı yüzeyine, fibrocam taşıyıcılı ve APP ile modifiye edilmiş üst yüzü arduvaz kaplı, BTM Shingle özel çivisi ile döşenir.
3.9. Çatıda bulunan baca kenarları, asansör makine dairesi kenar ve üstleri, aydınlık duvar kenarları vs. gibi, suyun bekleme yapacağı kısımlara, üst yüzü arduvaz kaplı, 4mm. kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran BTM mamulü POLİBİT P 4000 M, şalümo ile ısıtılarak ve birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde komple yapıştırılır.
3.10. Bina bacaları ile varsa asansör makine dairesi duvarlarının sıva onarımları yapılıp, akrilik dış cephe boyasıyla boyanır.
3.11. Shingle Kaplama işlemi sonrasında molozlar temizlenerek binadan uzaklaştırılır.
4. ONDULİNE KAPLI YENİ ÇATI YAPILMASI
4.1. Çatıda kullanılacak malzemelerin ve çıkan molozların taşınması için, bina çatısına uygun yerden asma makaralı veya elektrikli taşıma sistemi kurulur.
4.2. Bina çatısında bulunan kaplama malzemeleri (kiremit, mahya, eternit vs.) sökülüp, çuvallanarak binadan uzaklaştırılır.
4.3. Çatı ahşap iskeleti kullanılacak ise kontrol edilip, eksik ve çürük elemanlar tamamlanır.
4.5.a. Çatı asma dere ise yeni alınacak Fırat Plastik mamulü 150’lik köşeli duble pvc asma dereler, 40cm. aralıkla kelepçelenerek döşenir.
4.5.b. Çatı gizli dere sistemiyse, tüm dere içlerinin tesviyesi yapılıp, parapet üzerleri ve en az 1 kiremit altına gelecek şekilde 4mm. kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran BTM mamulü POLİBİT P 4000 M, şalümo ile ısıtılarak ve birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde komple yapıştırılır.
4.5. Mevcut ahşap döşeme üzerine, Avrasya AŞ mamulü, Isoline su yalıtım levhaları döşenir. Levhalar birbiri üzerine en az 1 ondule bini yapmalıdır.
4.6. Isoline levhaların üzerine 2. kat çatı kaplaması olarak tuğla renginde Avrasya AŞ. mamulü Onduline su yalıtım levhaları döşenip, mahya kısımlarına Onduline mahyaları kaplanacaktır.
4.7. Çatıda bulunan baca kenarları, asansör makine dairesi kenar ve üstleri, aydınlık duvar kenarları vs. gibi, suyun bekleme yapacağı kısımlara, üst yüzü arduvaz kaplı, 4mm. kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran BTM mamulü POLİBİT P 4000 M, şalümo ile ısıtılarak ve birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde komple yapıştırılır.
4.8. Bina bacaları ile varsa asansör makine dairesi duvarlarının sıva onarımları yapılıp, akrilik dış cephe boyasıyla boyanır.
4.9. Ondüline Kaplama işlemi sonrasında molozlar temizlenerek binadan uzaklaştırılır.
5. ÇELİK KONSTRÜKSİYONLU SANDVİÇ PANEL ÇATI YAPIMI
5.1. Çatı üzerindeki tüm kaplama malzemeleri, ahşap iskeletler vs. çuvallanarak kamyonlara yüklenerek döküm sahasına gönderilir.
5.2. Çatıya, mertek aralıkları 1m. olacak şekilde ve profil ölçüleri alana göre hesaplanarak çelik konstrüksiyon çatı iskeleti oluşturulur. Profil birleşimlerinde kaynak kullanılır.
5.3. Çelik iskelet, komple antipaslanıp oksitlenmeye karşı koruma altına alınır.
5.4. Tüm çelik iskelet üzerine, 4,5 cm. kalınlıkta, yüzleri 0,3cm. x 0,4cm. kalınlıkta aluminyum kaplı, iç çekirdeği 16 dansite B1 sınıfı Polistren dolgulu sandviç paneller akıllı vidalar ile döşenecektir.
5.5. Sandviç panel tepe birleşimlerinde, alt ve üst mahya levhaları döşenip, ara boşluklara İzocam ısı yalıtım şilteleri ile dolgu yapılır.
5.6.a. Çatı asma dere ise yeni alınacak Fırat Plastik mamulü 150’lik köşeli duble pvc asma dereler, 40cm. aralıkla kelepçelenerek döşenir.
5.6.b. Çatı gizli dere sistemiyse, tüm dere içlerinin tesviyesi yapılıp, parapet üzerleri ve en az 1 kiremit altına gelecek şekilde 4mm. kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran BTM mamulü POLİBİT P 4000 M, şalümo ile ısıtılarak ve birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde komple yapıştırılır.
5.7. Sandviç panel birleşimlerinde akıllı vidalar kullanılacaktır.
5.8. Çatıda bulunan baca kenarları, asansör makine dairesi kenar ve üstleri, aydınlık duvar kenarları vs. gibi, suyun bekleme yapacağı kısımlara, üst yüzü arduvaz kaplı, 4mm. kalınlıkta polyester keçe taşıyıcılı bitümlü membran BTM mamulü POLİBİT P 4000 M, şalümo ile ısıtılarak ve birbiri üzerine 10cm. bini yapacak şekilde komple yapıştırılır.
5.9. Bina bacaları ile varsa asansör makine dairesi duvarlarının sıva onarımları yapılıp, akrilik dış cephe boyasıyla boyanır.
5.10. Sandviç Panel Çatı Yapım işlemi sonrasında molozlar temizlenerek binadan uzaklaştırılır.