Onarım ve boya işlemleri

Onarım ve boya işlemleri

Onarım ve boya işlemleri

 

ONARIM VE BOYA İŞLEMLERİNİN FAYDALARI

 

1. Cephelerdeki çatlakların kapanması ve yüzeyde su itici bir tabakanın oluşmasından dolayı binaya cepheden su girişi önlenir.

2. Bina cephesi estetik ve yeni bir görünüme kavuşur.

3. Geliştirilen yeni nesil nano teknolojik boyalar, eskiye oranla daha az kir tutar ve cepheler daha az kirlenir.

4. Bina cephelerindeki demir aksamların boyanması, demir aksamların ömrünü uzatır.

 

RETİM RESTORASYON’UN UYGULADIĞI BOYALAR

 

* Polisan-Exelans Silikonlu Dış Cephe Boyası ve Astarı

* Polisan-Natura A1 Silikonlu Dış Cephe Boyası ve Astarı

* FilliBoya Aqusto Acryl Silikon Modifiye Saf Akrilik Dış Cephe Boyası ve Astarı

* FilliBoya Aqusto Silan Silikonlu Dış Cephe Boyası ve Astarı

* Baumit Granopor ve Siliconcolor Dış Cephe Boyası ve Astarı 

* Dyo Dyosil Silikonlu Dış Cephe Boyası ve Astarı

* STO Jumbosil Silikonlu Dış Cephe Boyası ve Astarı 

 

 

 

1. BÖLÜM: ÇEVRE KORUMA VE TEMİZLİK İŞLEMLERİ

 

1.1. Kurulan iş iskelesinin alt kısımlarına, zemin inorganik ise propilen örtüler serilir.

 

1.2. Organik olan zeminlerde ise propilen örtüler 2.iskele sırasının alt kısmına yerleştirilecektir.

 

1.3. İşlemler esnasında, işten dolayı çıkacak moloz ve atıklar, her iş gününün akşamı periyodik olarak temizlenerek çuvallanır. Çuvallar uygun bir yerde istiflenip, en az haftada 1 kez, Retim Restorasyon’a ait araçlar ile şantiyeden alınıp, döküm sahasına gönderilir.

 

1.4. Bina pencere, denizlik, balkon demirleri vs. gibi kısımlar için mantolama işlemi öncesi gerekli koruma tedbirleri alınır, mantolama işlemi bitiminde, iskele sistemleri sökülmeden kirlenen kısımlar temizlenir.

 

 

2. BÖLÜM: İSKELE KURULUM VE SÖKÜM İŞLEMLERİ

 

2.1. İSG Yönetmeliğine uygun, Şirketimize ait güvenlikli iskeleler, bina cephelerine, iki sıra arayla çelik dübel ve bağlantı tij çubuklarıyla sabitlenir. Çelik dübel çakılacak yer bulunamaması durumunda kanca, takoz ve bağlantı telleri kullanılır.

 

2.2. İskele sistemlerinin sökülmesi sonrasında, bağlantı delikleri boyanabilir mastik ile doldurularak cepheye uyumlu desen verilip boyanır.

 

 

 

 

3. BÖLÜM: İŞLEMLER ESNASINDA KOORDİNASYON

 

3.1. İşlemler, Retim Restorasyon Ltd. Şti. tarafından görevlendirilen sorumlu 1 İnşaat Mühendisi Şantiye Şefi denetiminde yürütülür. Ayrıca şantiyede 1 usta başı işlemler boyunca hazır bulunur. Bina Yönetimi, inşaat mühendisi ve usta başı ile muhatap olur.

 

3.2. Çalışanlar, sabah saat 8.00-8.30 arası şantiyeye giriş yapar, hazırlıkların yapılmasını takiben saat 9.00 da çalışmalar başlar. İşlemler akşam saat 18.00 de bitirilir. Günlerin kısaldığı aylarda yapılan işlemlerde bu saatler yönetime bildirilerek değiştirilebilir.  

 

3.7. Çalışmalar, Pazar ve resmi tatil günleri hariç, havanın elverişli olduğu günlerde yapılır. Ayrıca gürültülü olan dübelleme işlemleri saat 11.00’den sonra ve mümkün ise hafta içi yapılır.

 

3.3. Yönetim, çalışmalar esnasında ustaların kullanımı için bir oda tahsis eder. Ustalar bu odayı giyinmek ve öğlen yemeklerini yemek için kullanırlar. Ayrıca bu odada uzak tefek malzemeler (Silikon, matkap, harç karıştırıcı vs.) depolanır.   

 

3.4. İşlemler esnasında malzemeler, uygulama yapılan binanın yakınında bir alanda istiflenir. İstiflenen malzemelerin üzeri kötü görüntü oluşturmayacak şekilde örtülür.

 

3.5. İskele sistemleri, planlanan günden bir gün önce şantiyeye getirilir ve ertesi gün kurulur. İşlem bitiminde ise iskele sistemleri söküldüğünün ertesi günü şantiyeden alınır.

 

3.6. Binada çalışacak tüm ustaların üzerinde Retim tulum veya t-shirt’ü olur.

  

3.8. İşlemlerde kullanılacak, astar ve boyalar, işlemlerin başlamasını takiben üretici firmalardan kamyonlar ile sevk edilir, diğer yardımcı malzemeler (Silikon, matkap, harç karıştırıcı vs.) günlük olarak Retim tedarik formeni tarafından getirilir.

 

 

4. BÖLÜM: CEPHE ONARIM İŞLEMLERİ

 

4.1. Bina cephelerinde gevşek ve ayrık durumdaki beton ve sıvalar sökülüp atılır, alttan sağlam beton yüzeyi ortaya çıkarılır. Alttan çıkan demir donatılar tel fırça ile temizlenip, üzerine SİKA MONOTOP 610 aderans harcı uygulanarak korozyona karşı koruma sağlanır.

Sonrasında;

* Onarım yapılacak kısımlar, 4 cm.den daha derin ise bu kısımlarda demir ankrajı yapılır. Ankraj yapılan kısımlara SİKA LATEX katkılı 350 dozda hazırlanacak harç ile sıva ve beton tamiri yapılır.

* Onarılacak kısım derin değilse, bu kısımlarda SİKA MONOTOP 612 tamir harcı kullanılır.

* Onarılacak kısım yüzeysel ise bu kısımlarda SİKA MONOTOP 620 tesviye harcı kullanılır.

 

4.2. Bina pencere kenarları, lento hizaları, tabliye hizalarındaki çatlaklar mekanik olarak açılır, SİKA MONOTOP 612 tamir harcı ile onarımı yapılır.

 

4.3. Cephelerdeki kabarmış boyalar kazınır, cepheler süpürülüp temizlenir, onarım işlemleri sonrasında doku bütünlüğü sağlanarak yüzey tesviye edilir. 

 

 

 

5. BÖLÜM: BOYA İŞLEMİ

 

5.1. Bina dış cephelerine 1 kat, seçilecek marka silikon esaslı ve su geçirmez dış cephe boya astarı 200gr/m² sarfiyatla uygulanır.

 

5.2. Astar uygulaması sonrasında tüm dış cepheler 2 kat, seçilecek olan silikon esaslı dış cephe boyası ile 400gr/m² sarfiyat ile istenen renk ve modelde boyanır.

 

 

6. BÖLÜM: BİNA RENK SEÇİMİ

 

6.1. Cephelerde uygulanacak boya renkleri, bina sakinleri tarafınca, katalog üzerinde seçilerek bildirir.

 

6.2. Seçilen rengin yaş numunesi bina cephesine uygulanır. Ayrıca renklerin kullanılma şeklinin görülmesi için bina fotoğrafından 3 boyutlu modelleme çalışması yapılır

 

 

7. BÖLÜM: ÖDEME SEÇENEKLERİ

 

7.1. Mantolama işlemleri ile ilgili yapılan sözleşme bedeli taksitlendirilerek bir ödeme planı oluşturulur.

     Ödemeler, istenirse apartman yönetiminden aylık taksitler halinde tahsil edilir, istenirse de daire malikleri adına senet düzenlenebilir.

 

7.2. İsteyen daire malikleri, kendi paylarına düşen bedeli, kredi kartıyla 9 taksite kadar ödeyebilirler.